Helyszín: Jász-Nagykun-Szolnok megye
Víz típusa: Holtág Vízterület: 107,9006 (ha)
Megközelíthetőség, útvonalleírás: A vízterület több felől megközelíthető. Legegyszerűbben 4 sz. főút fegyverneki leágazásnál be kell menni a település központjába, majd a központban balra kell kanyarodni a Nagykörüt jelző táblánál, onnan 200 méter.
Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, angolna, törpeharcsa, naphal
Leírás:

FEGYVERNEK ALSÓRÉTI HOLT-TISZA BEMUATATÁSA 
Fegyvernek Alsóréti Holt-Tisza kialakulása: 

Az Alsóréti Holt-Tisza ág 1856-ban a Tisza 74. számú átmetszéséből keletkezett természetes folyómeder kialakításával, Fegyvernek, Nagykörű és Törökszentmiklós közigazgatási határainál. A Közép-Tiszai Ármentesítő Társulat 1926-ban a holtág alsó végénél az árvédelmi töltés alá megépítette az alsóréti zsilipet. A meder áttöltésére 1908-ban került sor. A zsilip akkori és mai feladata a holtág vízszintjének szabályozása. A holtág területe 108 hektár amelyből 89 ha Holt-Tisza, 19 ha pedig mocsár művelési ágú területként van bejegyezve. 

A holtág feladata az akkor hozzátartozó mintegy 140 km2 vízgyűjtő terület befogadás a és tározása. Később az 1910-es évektől megkezdték a vízgyűjtő terület főcsatornáinak kiépítését. Ezek a ma is létező Kocsordosi és Büdöséri belvízcsatornák. 

A geodéziai felmérésekből megállapítható hogy a holtág egész területén a feliszapolódás jelentkezik, különösen igaz ez a jelenség a holtág végeire. Az alsó végén a 1301 fm szelvényben lévő megbontott áttöltéstől a zsilipig a víz útját már csak vezérárok biztosítja. 

Hossza: 15,360 km 
A holtág területe: 108 ha (89 ha Holt-Tisza, 19 ha mocsár) 
Tagolódása: I., II., III., IV., V. számú tóegységek 

Halászati és horgászati hasznosítás: 

A holtág halastóvá történő alakításával első ízben az országos Halászati felügyelőség foglalkozott 1931-ben. Több elképzelés született, majd 1965-ben a Szolnoki Felszabadulás Halászati Termelő Szövetkezet megrendelésére a holtágban kialakítottak egy két rekeszből álló 48 ha-os tóegységet. Az elért eredmények következtében a HTSZ további hasonló méretű 2 rekeszes tóegységet alakított ki, így a 6+090 és a 12+000 szelvények között összesen a 4 tóegységből álló tógazdaság lett kialakítva. A későbbiekben a halászati jog a Halász Kft. tulajdonába került. 

2006. évtől a halászati jog jogosultja az Alsóréti Holt-Tisza Halászati közösség, a gyakorlója pedig Fegyvernek Nagyközség Önkormányzat. A halászati jog gyakorlásával összefüggő üzemeltetési feladatokat pedig Fegyverneki Vízmű látja el. A horgászati hasznosítása az Alsóréti Holt-Tisza halgazdálkodási terve alapján történik. 

A holtág elsődleges funkciója a belvíztározás, majd az öntözővíz tározás és a horgászati és jóléti hasznosítás. 

Az országos horgászrendtől eltérő mennyiségi korlátozások: 

- Éves felnőtt területi jeggyel maximum: 40 db nemeshal 
- Éves ifjúsági területi jeggyel: 30 db nemeshal 
- Gyermek éves területi jeggyel: 5 db nemeshal 

Az országos horgászrendtől eltérő méretkorlátozások: 

- Az amur minimálisan kifogható mérete 50 cm. 
- A compó kifogható minimális mérete 25 cm. 
- A 8 kg feletti ponty nem tartható meg, azt a vízbe kíméletesen vissza kell helyezni. 
- A 12 kg feletti amur nem tartható meg, azt a vízbe kíméletesen vissza kell helyezni. 

A pergetés csak az I., II., és V. számú tóegységeken engedélyezett. 
A csónakhasználat csak az V. számú, az etetőhajó használata pedig csak a IV. számú tóegységen engedélyezett az éves csónakos és etetőhajós pótjegy megváltása mellett.

Forrás: http://www.horgasz.hu/page/56/art/888/akt/56/html/alsoreti-holt-tisza.html

Diavetítő
Naptár